Baba Wielkanocna | lunchboxodkuchni.pl
Babka Piaskowa
Pyszna, wilgotna i idealnie słodka Babka Piaskowa. Sprawdzi się zarówno przy Wielkanocnym śniadaniu, jak i zwyczajnej niedzielnej kawie.
Baba Wielkanocna | lunchboxodkuchni.pl
Babka Piaskowa
Pyszna, wilgotna i idealnie słodka Babka Piaskowa. Sprawdzi się zarówno przy Wielkanocnym śniadaniu, jak i zwyczajnej niedzielnej kawie.
Porcje Czas przygotowania
1blacha 15min
Czas oczekiwania
1h
Porcje Czas przygotowania
1blacha 15min
Czas oczekiwania
1h
Składniki
  • 6 jajek
  • 1kostka margaryny
  • 1szklanka cukru
  • 2szklanki mąki
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżki octu
  • 2łyżki oleju rzepakowego
  • 1torebka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nastawiam na 180° C na program góra i dół (bez termoobiegu).
  2. Oddzielam białka od żółtek.
  3. Do białek dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywną pianę.
  4. Żółtka, margarynę pokrojoną w kostkę, cukier i cukier wanilinowy ucieram na gładką masę.
  5. Do ucieranej masy dodaję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Do stale ucieranej masy dodaję łyżka po łyżce piany z białek, olej i ocet.
  7. Tak przygotowaną masę wlewam do prostokątnej dużej formy „keksówki” i piekę ok. 1 h bliżej dolnej grzałki piekarnika.