Batoniki musli z żurawiną
Bogactwo ziaren, orzechów i suszonych owoców połączone słodyczą banana.
Batoniki musli z żurawiną
Bogactwo ziaren, orzechów i suszonych owoców połączone słodyczą banana.
Porcje
Czas przygotowania
8
batoników
10
min
Czas oczekiwania
20
min
Porcje
Czas przygotowania
8
batoników
10
min
Czas oczekiwania
20
min
Składniki
2
banany
1
szklanka
płatków owsianych górskich
1/2
szklanki
mieszanki orzechów i migdałów
3
łyżki
ziaren słonecznika
1
łyżka
sezamu
3
łyżki
suszonej żurawiny
1
łyżka
soku z cytryny
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
Banany obieram ze skórki, kroję na kawałki i wkładam do dużej miski. Dodaję sok z cytryny. Rozgniatam widelcem do uzyskania papki.
W drugiej misce mieszam ze sobą suche składniki: płatki owsiane, orzechy, migdały, sezam, słonecznik i żurawinę.
Suche składniki przekładam do rozdrobnionego banana i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładam do formy „keksówki” i uklepuję łyżką.
Piekę ok. 20 minut.
Po przestygnięciu upieczonego „ciasta” dzielę go na równe batoniki.