Batoniki owsiane z żurawiną | lunchboxodkuchni.pl
Batoniki musli z żurawiną
Bogactwo ziaren, orzechów i suszonych owoców połączone słodyczą banana.
Batoniki owsiane z żurawiną | lunchboxodkuchni.pl
Batoniki musli z żurawiną
Bogactwo ziaren, orzechów i suszonych owoców połączone słodyczą banana.
Porcje Czas przygotowania
8batoników 10min
Czas oczekiwania
20min
Porcje Czas przygotowania
8batoników 10min
Czas oczekiwania
20min
Składniki
  • 2 banany
  • 1szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2szklanki mieszanki orzechów i migdałów
  • 3łyżki ziaren słonecznika
  • 1łyżka sezamu
  • 3łyżki suszonej żurawiny
  • 1łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Banany obieram ze skórki, kroję na kawałki i wkładam do dużej miski. Dodaję sok z cytryny. Rozgniatam widelcem do uzyskania papki.
  3. W drugiej misce mieszam ze sobą suche składniki: płatki owsiane, orzechy, migdały, sezam, słonecznik i żurawinę.
  4. Suche składniki przekładam do rozdrobnionego banana i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  5. Masę przekładam do formy „keksówki” i uklepuję łyżką.
  6. Piekę ok. 20 minut.
  7. Po przestygnięciu upieczonego „ciasta” dzielę go na równe batoniki.