Ciabatta z grillowanym kurczakiem i dodatkami w stylu włoskim | lunchboxodkuchni.pl
Ciabatta z kurczakiem delikatnie po włosku
Ciabatta z grillowanym kurczakiem i dodatkami w stylu włoskim | lunchboxodkuchni.pl
Ciabatta z kurczakiem delikatnie po włosku
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
14min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
14min
Składniki
  • 2 ciabatty
  • 2 piersi z kurczakamaksymalnie do 500 g w sumie
  • 1 pomidor
  • 4garście rukoli
  • 2łyżki czarnych oliwek
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 1łyżka oregano
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Rukolę i pomidora myję i osuszam.
  2. Pomidora obieram i kroję w plastry.
  3. Mięso myję i osuszam. Jeśli jest z polędwiczkami, pozbywam się ich. Jeśli widzę, że mięso w najgrubszym punkcie ma więcej niż 3 cm, przecinam je na dwie części wzdłuż (chcę, żeby na pewno się dosmażyło).
  4. Mięso nacieram oregano, oliwą, solą i pieprzem.
  5. Smażę na rozgrzanej patelni na średniej mocy po 7 minut z każdej strony. Można przykryć patelnię pokrywką.
  6. Do jednego pudełka wkładam rukolę, kiełki i ogórka. Do drugiego mięso. W pracy podgrzewam mięso w mikrofalówce i składam bułkę ze wszystkich składników.