Donut | lunchboxodkuchni.pl
Ciasteczka bananowo-orzechowe à la donut
Mocno orzechowy smak i ciasto składające się głównie z banana i kokosa. Do tego pyszny twarożkowy lukier i prawdziwa czekolada.
Donut | lunchboxodkuchni.pl
Ciasteczka bananowo-orzechowe à la donut
Mocno orzechowy smak i ciasto składające się głównie z banana i kokosa. Do tego pyszny twarożkowy lukier i prawdziwa czekolada.
Porcje Czas przygotowania
12szt. 10min
Czas oczekiwania
15min
Porcje Czas przygotowania
12szt. 10min
Czas oczekiwania
15min
Składniki
Donuty
  • 2/3kubka oleju kokosowego
  • 4łyżki syropu klonowego
  • 2 duże banany
  • 1kubek masła orzechowego
  • 2łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6łyżek mąki kokosowej
  • 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1/2 kubka mleka
  • 1łyżka cukru pudru
Lukier twarożkowy
  • 1 serek typu philadelphia1 szt. = 125 g serka
  • 1/2kubka cukru pudru
Sposób przygotowania
Donuty
  1. Olej kokosowy, syrop klonowy, obrane i pocięte w plastry banany oraz masło orzechowe miksuję.
  2. Cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszam z małej miseczce. Następnie dodaję do masy i miksuję wszystko razem.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 185° C na programie góra i dół.
  4. Będę potrzebować formę do muffinek oraz wypełnienie środków donutów z folii aluminiowej.
  5. Z folii aluminiowej robię ruloniki o średnicy ok. 1 cm i wysokości ok. 4 cm.
  6. Każdy z ruloników stawiam na środku zagłębienia do muffinki.
  7. Jedną ręką dociskam rulonik do dna foremki, drugą wylewam masę dookoła rulonika.
  8. Piekę ok. 15 – 20 minut. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie. Trzeba dać im ostygnąć i dopiero wtedy wyciągnąć z foremki.
Polewa czekoladowa
  1. Czekoladę, mleko i cukier puder rozpuszczam w małym rondelku na bardzo niskiej mocy kuchenki cały czas mieszając. Gdy ostygnie polewam nią donuty.
Lukier twarożkowy
  1. Cukier puder mieszam bardzo dokładnie z twarożkiem. Jeśli masa wydaje się za gęsta, dodaję po łyżce mleka i sprawdzam, czy konsystencja jest zadowalająca. Jeśli tak, polewam nią donuty.