Ciastka orzechowe | lunchboxodkuchni.pl
Ciastka orzechowe
Ciastka maślane z dodatkiem mieszanki orzechów i ziaren, to idealny mix tego, co lubimy i tego co zdrowe!
Ciastka orzechowe | lunchboxodkuchni.pl
Ciastka orzechowe
Ciastka maślane z dodatkiem mieszanki orzechów i ziaren, to idealny mix tego, co lubimy i tego co zdrowe!
Porcje Czas przygotowania
30ciastek 10min
Czas oczekiwania
15min
Porcje Czas przygotowania
30ciastek 10min
Czas oczekiwania
15min
Składniki
  • 200g masła200 g = 1 kostka
  • 3/4szklanki brązowego cukrupojemność szklanki nie ma znaczenia, ważne, żebyśmy do wszystkich składników użyli jednolitej miarki
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 2szklanki orzechów i ziarenorzechy włoskie, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, ziarna dyni
  • 3/4łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
Sposób przygotowania
  1. Wyciągam dwie miski: większą i mniejszą.
  2. W większej misce mieszam ze sobą: masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, jajko i cukier.
  3. W mniejszej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i orzechy z ziarnami.
  4. Przekładam produkty sypkie z mniejszej miski do masy jajeczno-maślanej w większej misce i mieszam wszystko dokładnie.
  5. Na blaszce wyłożonej pergaminem wykładam masę łyżka obok łyżki z małymi odstępami.
  6. Piekę w 180°C ok. 15 maksymalnie 20 minut.
  7. Taka ilość ciasta wyłożona na jedną blachę podczas pieczenia zwykle zlewa się w jeden kruchy placek. Kroję go na małe kwadraty zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.