Smak owsianych ciastek to smak dzieciństwa. Migdały będą wisienką na torcie.
Ciastka owsiano-migdałowe
Smak owsianych ciastek to smak dzieciństwa. Migdały będą wisienką na torcie.
Porcje
Czas przygotowania
25ciastek
10min
Czas oczekiwania
25min
Porcje
Czas przygotowania
25ciastek
10min
Czas oczekiwania
25min
Składniki
1dużejajko
1kostkamasła
3/4szklankicukruspokojnie może być go mniej
1szklankamąki tortowej
1szklankapłatków owsianych
3/4szklankimigdałów
1/2łyżeczkasody oczyszczonej
3/4łyżeczkiproszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Będą mi potrzebne dwie miski: większa i mniejsza.
W większej misce mieszam ze sobą: masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, jajko i cukier. Gdy ucieram masę mikserem, jest ona bardziej jednolita, a ciastka lepiej rosną. Zdarza mi się jednak ucierać ciasto zwykłą łyżką.
Migdały zamykam w plastikowej torebce i rozgniatam tłuczkiem do mięsa. Serio.
W mniejszej misce mieszam mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, płatki oraz migdały.
Przekładam produkty sypkie z mniejszej miski do masy jajeczno-maślanej w większej misce i mieszam wszystko dokładnie. Jeśli używam miksera, to w tej części również.
Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam w dużych odstępach od siebie uformowane ręcznie kulki. Każda kulka to jedna kopiasta łyżka masy. Z tej ilości masy wychodzi mi ok. 25 kulek.
Piekę w 180° C (góra i dół) ok. 20 – 25 minut. Ciastka po wyciągnięciu powinny być brązowe z wierzchu.