Ciastka owsiano-migdałowe | lunchboxodkuchni.pl
Ciastka owsiano-migdałowe
Smak owsianych ciastek to smak dzieciństwa. Migdały będą wisienką na torcie.
Ciastka owsiano-migdałowe | lunchboxodkuchni.pl
Ciastka owsiano-migdałowe
Smak owsianych ciastek to smak dzieciństwa. Migdały będą wisienką na torcie.
Porcje Czas przygotowania
25ciastek 10min
Czas oczekiwania
25min
Porcje Czas przygotowania
25ciastek 10min
Czas oczekiwania
25min
Składniki
  • 1duże jajko
  • 1kostka masła
  • 3/4szklanki cukruspokojnie może być go mniej
  • 1szklanka mąki tortowej
  • 1szklanka płatków owsianych
  • 3/4szklanki migdałów
  • 1/2łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
  1. Będą mi potrzebne dwie miski: większa i mniejsza.
  2. W większej misce mieszam ze sobą: masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, jajko i cukier. Gdy ucieram masę mikserem, jest ona bardziej jednolita, a ciastka lepiej rosną. Zdarza mi się jednak ucierać ciasto zwykłą łyżką.
  3. Migdały zamykam w plastikowej torebce i rozgniatam tłuczkiem do mięsa. Serio.
  4. W mniejszej misce mieszam mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, płatki oraz migdały.
  5. Przekładam produkty sypkie z mniejszej miski do masy jajeczno-maślanej w większej misce i mieszam wszystko dokładnie. Jeśli używam miksera, to w tej części również.
  6. Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam w dużych odstępach od siebie uformowane ręcznie kulki. Każda kulka to jedna kopiasta łyżka masy. Z tej ilości masy wychodzi mi ok. 25 kulek.
  7. Piekę w 180° C (góra i dół) ok. 20 – 25 minut. Ciastka po wyciągnięciu powinny być brązowe z wierzchu.