Dorsz na marchewce z ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Dorsz na marchewce z ryżem
Lekka ryba, niedroga marchewka i delikatny ryż. Odrobina charakternej pietruszki na wierz. Składniki proste do zdobycia, a przygotowanie banalne. Takie lunche lubię!
Dorsz na marchewce z ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Dorsz na marchewce z ryżem
Lekka ryba, niedroga marchewka i delikatny ryż. Odrobina charakternej pietruszki na wierz. Składniki proste do zdobycia, a przygotowanie banalne. Takie lunche lubię!
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 475g filetów z dorszamrożonych
  • 360g marchewki360 g = ok 3 średnie marchewki
  • 3łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5łyżeczki soli
  • 1łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu
  • 250ml wrzącej wodymaksymalnie
Sposób przygotowania
  1. Rybę rozmrażam, myję i osuszam,
  2. Oprószam solą i pieprzem.
  3. Marchewkę trę na tarce z grubymi oczkami.
  4. Na patelni rozgrzewam oliwę.
  5. Na rozgrzaną oliwę wrzucam startą marchewkę, dodaję pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, odrobinę pieprzu i mieszam.
  6. Na marchewce kładę rybę, przykrywam patelnię pokrywką, zmniejszam moc gotowania i zostawiam w spokoju.
  7. Marchewka powinna puścić sok i ważne jest, żeby on w całości nie wyparował, bo danie będzie suche. Jeśli widzę, że już podczas gotowania wiórki marchewki są suche, dolewam wrzącej wody. Nie muszę zużyć całych 250 ml.
  8. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu.
  9. Pietruszkę siekam.
  10. Sprawdzam rybę – powinna być ścięta i biała po przekrojeniu, ale jeszcze nie rozpadająca się. Jeśli jest właśnie taka posypuję pietruszką, wyłączam podgrzewanie i odstawiam na chwilę.