Eintopf z batatem, papryką, szpinakiem i indykiem | lunchboxodkuchni.pl
Eintopf z piersią indyka, batatem i szpinakiem
Proste składniki, z których wychodzi smaczne jednogarnkowe danie. Trochę warzyw, lekkie mięso i obiad gotowy.
Eintopf z batatem, papryką, szpinakiem i indykiem | lunchboxodkuchni.pl
Eintopf z piersią indyka, batatem i szpinakiem
Proste składniki, z których wychodzi smaczne jednogarnkowe danie. Trochę warzyw, lekkie mięso i obiad gotowy.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
25min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
25min
Składniki
  • 1 batat
  • 1 czerwona papryka
  • 4garści szpinaku baby
  • 400g piersi z indyka
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 2ząbki czosnku
  • 1łyżeczka curry
  • 2łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę.
  2. Oprószam je solą i pieprzem i podsmażam ok. 7 minut na rozgrzanej oliwie.
  3. Paprykę myję, pozbywam się gniazda nasiennego i kroję w kostkę. Dokładam do mięsa i podsmażam dalej, mieszając od czasu do czasu.
  4. Batata obieram, myję i kroję w dużą kostkę (proporcjonalną do mięsa). Dokładam do mięsa i papryki. Przykrywam garnek i duszę ok. 10 minut na średniej mocy.
  5. Po tym czasie odkrywam garnek. Liście szpinaku myję, osuszam i dokładam do dania nadal go dusząc.
  6. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do dania.
  7. Następnie dodaję śmietanę, odrobinę soli i pieprzu oraz curry. Duszę wszystko jeszcze ok 5 minut na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.