Indyk w buraczkach z kaszą wiejską produkty | lunchboxodkuchni.pl
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską
Słodkie buraki i słona kasza komponują się idealnie, z tym że zwykle są tylko dodatkami do mięsa. W tym przepisie będzie inaczej.
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską produkty | lunchboxodkuchni.pl
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską
Słodkie buraki i słona kasza komponują się idealnie, z tym że zwykle są tylko dodatkami do mięsa. W tym przepisie będzie inaczej.
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
30min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
30min
Składniki
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 400g piersi z indyka
  • 280g buraków280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
  • 200ml wrzącej wody
  • 2łyżki miodu
  • 5łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta soli
  • 0,33l wody
  • 3łyżeczki mąki pszennej
  • 120g kaszy jęczmiennej wiejskiej
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram i siekam, wkładam do garnka z rozgrzaną oliwą.
  2. Podsmażam cebulę do momentu zeszklenia (ok. 5 – 7 minut).
  3. Indyka opłukuję, osuszam i kroję w dużą kostkę.
  4. Dorzucam go do garnka z cebulą, oprószam solą, pieprzem i podsmażam.
  5. Buraki obieram i kroję w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy półksiężyce.
  6. Dodaję buraki do mięsa z cebulą i oprószam je solą. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam garnek zostawiając małą przestrzeń i gotuję przez 10 minut.
  7. Gdy połowa wody odparuje, dodaję miód, czerwone wino, mieszam i gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut.
  8. W 0,33 l wody rozpuszczam 3 łyżeczki mąki pszennej, dodaję do gotującego się mięsa z burakami i mieszam natychmiast dokładnie.
  9. Sos powinien się zagęścić, gotuję go jeszcze ok 3 minut od momentu zawrzenia na małej mocy.
  10. Po ugotowaniu sprawdzam, czy sos nie wymaga jeszcze dodania soli lub pieprzu.
  11. Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.