Indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą z mango | lunchboxodkuchni.pl
Indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą pekińską z mango
Bardzo prosty przepis na bardzo inny sposób na podsmażane mięso. Świeżość mięty o słodycz mango w połączeniu z naszym polskim indykiem.
Indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą z mango | lunchboxodkuchni.pl
Indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą pekińską z mango
Bardzo prosty przepis na bardzo inny sposób na podsmażane mięso. Świeżość mięty o słodycz mango w połączeniu z naszym polskim indykiem.
Porcje Czas przygotowania
2 20min
Czas gotowania
15min
Porcje Czas przygotowania
2 20min
Czas gotowania
15min
Składniki
  • 180g ryżu
  • 500g płatów z podudzia indykamogą być również podudzia kurczaka
  • gałka muszkatołowa świeża
  • sól i pieprz
  • 1łyżka oleju kokosowego
  • 1doniczka świeżej mięty
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 mango
Sposób przygotowania
  1. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Indyka pozbawiam twardych błonek i kroję na mniejsze kawałki.
  3. Oprószam go solą, pieprzem i dużą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej.
  4. Podsmażam w ten sposób przyprawione mięso na rozgrzanym oleju kokosowym ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Kapustę pekińską opłukuję, osuszam i siekam w paski.
  6. Mango blenduję z 1 łyżką jogurtu naturalnego.
  7. Mieszam posiekaną kapustę i sos z mango.
  8. Resztę jogurtu, liście mięty oberwane z krzaczka i odrobinę pieprzu blenduję do uzyskania jednolitego dipu.