Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami
Danie szybkie i lekkie. Słono-słodko, trochę sezamowo, a do tego warzywo w czystej postaci.
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułem | lunchboxodkuchni.pl
Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami
Danie szybkie i lekkie. Słono-słodko, trochę sezamowo, a do tego warzywo w czystej postaci.
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
20min
Składniki
Danie
  • 250g piersi z indyka
  • 500g brokuła
  • 180g ryżu
Sos
  • 1łyżeczka sezamu
  • 1/4filiżanki sosu sojowego
  • 1/4filiżanki miodu
  • 2łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4filiżanki wody
  • 1łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Brokuła dzielę na różyczki, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 10 minut.
  3. Indyka kroję w kawałki i wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 10 minut.
  4. W misce mieszam wszystkie składniki sosu. Przekładam do niej ugotowanego indyka.
  5. Na rozgrzaną patelnię wykładam indyka z sosem. Podgrzewając wszystko na małym ogniu czekam, aż sos zgęstnieje.