Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
Kakaowy jogurt i migdałowe karmelki. Codzienne składniki w niecodzienny sposób.
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
Kakaowy jogurt i migdałowe karmelki. Codzienne składniki w niecodzienny sposób.
Porcje Czas przygotowania
2 3min
Czas gotowania
10min
Porcje Czas przygotowania
2 3min
Czas gotowania
10min
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2łyżki nasion chia
  • 2łyżki słodzonego kakao
  • 4garście migdałów
  • 4łyżki miodu
Sposób przygotowania
  1. Jogurt mieszam z kakao i nasionami chia i odstawiam, żeby nasionka napęczniały.
  2. Migdały siekam lub wkładam do worka i kruszę tłuczkiem do mięsa.
  3. Na rozgrzaną patelnię wsypuję migdały i prażę je ok. 8 minut na średniej mocy cały czas mieszając / podrzucając.
  4. Gdy migdały się zarumienią dodaję miód i szybko mieszam. Miód powinien zacząć się delikatnie pienić i brązowieć. Cały czas mieszając podsmażam migdały z miodem jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Po tym czasie wykładam je na papier do pieczenia w małych porcjach (wielkości 1 łyżeczki) i czekam aż ostygną.
  6. Jogurt z kakao i chia przekładam do pojemniczków, a karmelki układam na wierzchu.