Kaczka w buraczkach z pęczakiem | lunchboxodkuchni.pl
Kaczka w buraczkach z pęczakiem
Intensywne mięso z kaczki ze słodko-kwaśnymi buraczkami, a do tego mój ulubiony pęczak. Po takim obiedzie nikt nie będzie głodny!
Kaczka w buraczkach z pęczakiem | lunchboxodkuchni.pl
Kaczka w buraczkach z pęczakiem
Intensywne mięso z kaczki ze słodko-kwaśnymi buraczkami, a do tego mój ulubiony pęczak. Po takim obiedzie nikt nie będzie głodny!
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania Czas oczekiwania
20min 90min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania Czas oczekiwania
20min 90min
Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 buraki
  • 2łyżki soku z cytryny
  • 2łyżki miodu
  • 1/2szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 160g kaszy pęczak
Sposób przygotowania
  1. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 200° C na termoobiegu.
  3. Piersi z kaczki myję, osuszam i nacinam skórę w kratkę.
  4. Buraki obieram i kroję w małą kostkę.
  5. Do naczynia żaroodpornego wkładam folię do pieczenia. Do folii do pieczenia wkładam piersi z kaczki skórą do góry i zasypuję je buraczkami. Zamykam szczelnie folię i tak piekę w piekarniku przez ok. 45 minut.
  6. Po 45 minutach nacinam od góry folię do pieczenia i odginam ją na boki. Uwaga! Z folii wydostanie się bardzo gorąca para, więc folię nacinam delikatnie i sukcesywnie. Nigdy nie umiejscawiam dłoni ani twarzy bezpośrednio nad nacinanym fragmentem, żeby się nie oparzyć.
  7. Przesypuję buraczki na patelnię. Temperaturę w piekarniku zmniejszam do 180° C. Piersi wkładam z powrotem do naczynia żaroodpornego skórą do góry i piekę w piekarniku odsłonięte jeszcze przez ok. 45 min. Po tym czasie skórka powinna być zarumieniona.
  8. Podczas, gdy kaczka piecze się w piekarniku, robię sos. Zagotowuję buraczki na patelni i dodaję do nich czerwone wino.
  9. Gdy połowa wina odparuje, dodaję szczyptę soli i pieprzu, miód i sok z cytryny i podgrzewam jeszcze ok. 2 -3 minut.
  10. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczam w 1/2 szklanki wody. Dodaję ją do gotującego się sosu i mieszam do zgęstnienia. Gdy sos zgęstnieje, przestaję go podgrzewać.