Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl
Kasza pęczak z sosem kurkowym i rozmarynem
Ciepła gruba kasza i gładki śmietanowy sos. Gościem honorowym delikatne kurki. I jeszcze jeden magiczny składnik.
Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl
Kasza pęczak z sosem kurkowym i rozmarynem
Ciepła gruba kasza i gładki śmietanowy sos. Gościem honorowym delikatne kurki. I jeszcze jeden magiczny składnik.
Porcje Czas przygotowania
2 7min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 7min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 150g kaszy pęczak
  • 200g świeżych kurek
  • 300ml gęstej śmietany 18%
  • 25g startego sera grana padano
  • 2gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurki wkładam do dużej miski i zalewam zimną wodą. Dokładnie czyszczę każdą z nich z ziemi i układam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub na sitku.
  3. Siekam je w drobniejsze kawałki.
  4. Na patelnię wylewam śmietanę, dodaję kurki i rozmaryn. Oprószam świeżo mieloną solą i pieprzem i podgrzewam.
  5. Duszę kurki i rozmaryn w śmietanie ok. 10 minut od momentu zawrzenia śmietany delikatnie mieszając od czasu do czasu.
  6. Po 10-ciu minutach ściągam patelnię z kuchenki, wyciągam rozmaryn i dodaję ser grana padano. Mieszam sos do momentu rozpuszczenia się sera. Jeśli potrzeba dodaję do smaku soli i pieprzu.
  7. Do pojemników lub miseczek wykładam kaszę, a na nią sos kurkowy. Można dodać jeszcze dodatkową ilość sera grana padano.