Krem z dyni i batata z gotowaną kukurydzą i pszennymi grzankami na maśle | lunchboxodkuchni.pl
Krem z dyni i batata z kukurydzą i grzankami
Delikatny smak dyni współgra z wieloma różnymi produktami, dlatego jest tak wdzięcznym tematem. Jednym z nich jest słodkawy batat. Do tego również słodka gotowana kukurydza. Całość smaku przełamią dobrze słone maślane grzanki.
Krem z dyni i batata z gotowaną kukurydzą i pszennymi grzankami na maśle | lunchboxodkuchni.pl
Krem z dyni i batata z kukurydzą i grzankami
Delikatny smak dyni współgra z wieloma różnymi produktami, dlatego jest tak wdzięcznym tematem. Jednym z nich jest słodkawy batat. Do tego również słodka gotowana kukurydza. Całość smaku przełamią dobrze słone maślane grzanki.
Porcje Czas przygotowania
6porcji 20min
Czas gotowania
30min
Porcje Czas przygotowania
6porcji 20min
Czas gotowania
30min
Składniki
Krem z dyni i batata
  • 1łyżka oliwy
  • 40g cebuli40 g = 1 mała cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 320g batata320 g = 1 batat
  • 900g dyni hokkaido
  • 1l wody
  • 2łyżki startego świeżego imbiru
Dodatki
  • 2 pszenne bułki
  • 2łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1kolba kukurydzy
  • 2łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Krem z dyni i batata
  1. Kroję dynię na ćwiartki
  2. Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki
  3. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek
  4. Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę
  5. Batata obieram i kroję w kostkę
  6. Cebulę i czosnek kroję w małą kostkę
  7. Rozgrzewam w dużym garnku oliwę
  8. Na rozgrzaną oliwę wkładam kolejno cebulę i czosnek (z dołożeniem reszty czekam, aż cebula się zeszkli), a następnie dynię z batatem. Każdą porcję warzyw oprószam mocno solą i pieprzem
  9. Mieszając podsmażam warzywa przez ok. 10 min
  10. Zalewam zagotowaną chwilę wcześniej wodą, przykrywam garnek i czekam, aż zupa się zagotuje
  11. Gdy zupa zawrze, zmniejszam gaz / prąd i gotuję jeszcze przez 10 min
  12. Po skończeniu gotowania dodaję świeży imbir pokrojony w kostkę i blenduję wszystko razem
  13. Wykańczam solą i pieprzem do smaku
  14. Dodatki wykładam na krem bezpośrednio przed zjedzeniem
Grzanki
  1. Bułki kroję w kostkę
  2. Na rozgrzane masło na patelni wykładam partiami grzanki, oprószam obficie solą i pieprzem
Kukurydza gotowana
  1. Kukurydzę gotuję w osolonej wodzie ok. 10 min
  2. Po ostygnięciu ścinam ziarna kukurydzy wzdłuż kolby