Krem z dyni i papryki z ryżem curry | lunchboxodkuchni.pl
Krem z dyni i papryki z ryżem curry
Krem z dyni i papryki z ryżem curry | lunchboxodkuchni.pl
Krem z dyni i papryki z ryżem curry
Porcje Czas przygotowania
4porcje 20min
Czas gotowania
30min
Porcje Czas przygotowania
4porcje 20min
Czas gotowania
30min
Składniki
Krem z dyni i papryki
  • 1kg dynia hokkaido1 kg przed wydrążeniem = 670 g po wydrążeniu
  • 2 paryki400 g przed wydrążeniem = 310 g po wydrążeniu
  • 1 cebula
  • 3ząbki czosnku
  • 10g świeżego imbiru
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 1łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5łyżki papryki ostrej w proszku
  • 2szklanki wody
Ryż curry
  • 100g ryżu
  • 1łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1łyżeczka curry
  • sól
Sposób przygotowania
Krem z dyni z papryką
  1. Kroję dynię na ćwiartki
  2. Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki
  3. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek
  4. Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę
  5. Paprykę wydrążam i kroję w dużą kostkę
  6. Cebulę i czosnek kroję w małą kostkę
  7. Rozgrzewam w dużym garnku oliwę
  8. Na rozgrzaną oliwę wkładam kolejno cebulę i czosnek (z dołożeniem reszty czekam, aż cebula się zeszkli), a następnie dynię z papryką
  9. Mieszając podsmażam warzywa przez ok. 10 min
  10. Zalewam dwoma szklankami zagotowanej chwilę wcześniej wody, przykrywam garnek i czekam, aż zupa się zagotuje
  11. Gdy zupa zawrze, zmniejszam gaz / prąd i gotuję jeszcze przez 10 min
  12. Po skończeniu gotowania dodaję świeży imbir pokrojony w kostkę i blenduję wszystko razem
  13. Wykańczam solą i pieprzem do smaku
Ryż curry
  1. Ryż gotuję w nieosolonej wodzie
  2. Ugotowany podsmażam na rozgrzanym oleju dodając curry i obficie soląc