Krem z dyni i papryki z ryżem curry
Krem z dyni i papryki z ryżem curry
Porcje
Czas przygotowania
4
porcje
20
min
Czas gotowania
30
min
Porcje
Czas przygotowania
4
porcje
20
min
Czas gotowania
30
min
Składniki
Krem z dyni i papryki
1
kg
dynia hokkaido
1 kg przed wydrążeniem = 670 g po wydrążeniu
2
paryki
400 g przed wydrążeniem = 310 g po wydrążeniu
1
cebula
3
ząbki
czosnku
10
g
świeżego imbiru
2
łyżki
oliwy z oliwek
1
łyżka
papryki słodkiej w proszku
0,5
łyżki
papryki ostrej w proszku
2
szklanki
wody
Ryż curry
100
g
ryżu
1
łyżeczka
oleju kokosowego lub rzepakowego
1
łyżeczka
curry
sól
Sposób przygotowania
Krem z dyni z papryką
Kroję dynię na ćwiartki
Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki
Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek
Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę
Paprykę wydrążam i kroję w dużą kostkę
Cebulę i czosnek kroję w małą kostkę
Rozgrzewam w dużym garnku oliwę
Na rozgrzaną oliwę wkładam kolejno cebulę i czosnek (z dołożeniem reszty czekam, aż cebula się zeszkli), a następnie dynię z papryką
Mieszając podsmażam warzywa przez ok. 10 min
Zalewam dwoma szklankami zagotowanej chwilę wcześniej wody, przykrywam garnek i czekam, aż zupa się zagotuje
Gdy zupa zawrze, zmniejszam gaz / prąd i gotuję jeszcze przez 10 min
Po skończeniu gotowania dodaję świeży imbir pokrojony w kostkę i blenduję wszystko razem
Wykańczam solą i pieprzem do smaku
Ryż curry
Ryż gotuję w nieosolonej wodzie
Ugotowany podsmażam na rozgrzanym oleju dodając curry i obficie soląc