Krem z pieczarek | lunchboxodkuchni.pl
Krem z pieczarek z paluchami parmezanowymi
Intensywny śmietanowy krem z pieczarek dobry na codzienną jesienną zawieruchę. Do tego paluchy parmezanowe z niewykorzystanej po śniadaniu ciabaty. Przyjemne z pożytecznym.
Krem z pieczarek | lunchboxodkuchni.pl
Krem z pieczarek z paluchami parmezanowymi
Intensywny śmietanowy krem z pieczarek dobry na codzienną jesienną zawieruchę. Do tego paluchy parmezanowe z niewykorzystanej po śniadaniu ciabaty. Przyjemne z pożytecznym.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 10min
Czas gotowania
30min
Porcje Czas przygotowania
4porcje 10min
Czas gotowania
30min
Składniki
Krem z pieczarek
  • 1 „jarzynka”marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por – moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
  • 70ml wody
  • 80g piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 300g pieczarek
  • 3łyżki śmietany 18%
  • 1 natka pietruszkiopcjonalnie, jeśli lubisz
  • 1łyżka masła
  • sól i pieprz
  • liście laurowe i ziele angielskie
Paluchy parmezanowe
  • 1 ciabatalub tyle, ile zostało Ci ze śniadania
  • 16łyżek startego parmezanulub tyle, ile lubisz
Sposób przygotowania
Wywar
  1. Myję i obieram „jarzynkę”.
  2. Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
  3. Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zagotowuję.
  4. W międzyczasie kroję indyka w kostkę i dokładam go do zagotowującego się wywaru.
  5. Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
  6. Po 30 min wywar ściągam z ognia i wyciągam z niego warzywa i mięso.
Krem z pieczarek
  1. Cebulę, ziemniaki i pieczarki obieram i kroję w kostkę.
  2. W garnku, w którym będę gotować zupę rozgrzewam masło.
  3. Na rozgrzane masło wrzucam cebulę, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam.
  4. Jeśli nie gotowałam wcześniej wywaru z mięsem, to razem z cebulą podsmażam indyka pokrojonego w kostkę.
  5. Gdy cebula się zeszkli dorzucam ziemniaki i pieczarki.
  6. Przesmażam wszystko ze sobą ok. 15 minut.
  7. Następnie zalewam wywarem (lub wywarem z kostką rozpuszczoną w 1/2 l wody) i gotuję kolejne 15 minut od momentu zawrzenia.
  8. Gdy ziemniaki są miękkie, ściągam zupę z kuchenki, dokładam mięso, korzeń pietruszki i kawałek selera i blenduję wszystko razem.
  9. Gdy krem trochę przestygnie dodaję śmietanę i mieszam.
Paluchy parmezanowe
  1. Ciabatę kroję w poprzek na dwie połówki, a każdą z połówek wzdłuż na 4 części.
  2. Wykładam na blaszce z parmezanem i obsypuję mocno startym parmezanem
  3. Piekę w piekarniku na 180°C ok. 10 minut.