Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado | lunchboxodkuchni.pl
Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado
Kremowa lekka zupa z dodatkiem pełnego wartości odżywczych awokado i przyjemnie kremowej mozzarelli.
Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado | lunchboxodkuchni.pl
Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado
Kremowa lekka zupa z dodatkiem pełnego wartości odżywczych awokado i przyjemnie kremowej mozzarelli.
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
15min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
15min
Składniki
  • 2puszki pomidorów w puszce (bez skórki)1 puszka = 400 g pomidorów
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 3ząbki czosnku
  • 1 mozzarella
  • 1 awokado
  • 1/2łyżeczki soli
  • 4łyżeczki brązowego cukru
  • 2łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
  1. Pomidory, oliwę, czosnek, sól, pieprz i cukier gotuję ok 10 minut od momentu zawrzenia na średnio wysokiej mocy (7 na 10).
  2. Gdy pomidory zmienią kolor i trochę wody odparuje, blenduję je.
  3. Po zblendowaniu sprawdzam smak. Jeśli pomidory są mocno kwaśne, dodaję jeszcze cukier. Jeśli nie jest wyczuwalny pieprz, również go dodaję. Gotuję jeszcze ok 5 minut.
  4. Mozzarellę kroję w małą kosteczkę.
  5. Awokado kroję w cienkie plastry,
  6. Mozzarellę i awokado dodaję do zupy na chwilę przed zjedzeniem.