Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl
Krewetki mango curry z makaronem ryżowym
Słodkie mango, ostre przyprawy oraz lekkie krewetki i makaron ryżowy. Obiad w sam raz do pracy.
Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl
Krewetki mango curry z makaronem ryżowym
Słodkie mango, ostre przyprawy oraz lekkie krewetki i makaron ryżowy. Obiad w sam raz do pracy.
Porcje Czas przygotowania
2 10 min
Czas gotowania
17min
Porcje Czas przygotowania
2 10 min
Czas gotowania
17min
Składniki
  • 80g makaronu ryżowego
  • 225g krewetek mrożonych
  • 1puszka mleczka kokosowego1 puszka = 400 ml
  • 1/2 mango
  • 2łyżeczki curry
  • 3łyżki soku z cytryny
  • 1łyżeczka oleju kokosowego
  • 1łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2łyżeczki kurkumy
  • 1łyżeczka brązowego cukru
  • 1łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz
  • garść liści kolendry
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Krewetki rozmrażam, pozbywam się ogonków i oczyszczam.
  3. Mango obieram ze skórki i odkrawam długie kawałki wzdłuż pestki. Następnie kroję je w słupki.
  4. Na rozgrzany olej kokosowy wkładam krewetki i oprószam je solą. Podsmażam je ok. 2 minut.
  5. Następnie dodaję mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier, imbir, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawy. Wszystko razem duszę ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Na sam koniec dodaję mango i duszę jeszcze ok. 5 minut.
  7. Kolendrę drobno siekam i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.