Krupnik | lunchboxodkuchni.pl
Krupnik
Kasza jak wiadomo dobra na wszystko. Gdy dodamy do niej dobrą jakościowo wędzoną kiełbasę i podsmażoną cebulkę, otrzymamy najlepszą z zup – krupnik.
Krupnik | lunchboxodkuchni.pl
Krupnik
Kasza jak wiadomo dobra na wszystko. Gdy dodamy do niej dobrą jakościowo wędzoną kiełbasę i podsmażoną cebulkę, otrzymamy najlepszą z zup – krupnik.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
15min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
15min
Składniki
  • 0,7 l wywaru z warzywjeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4łyżki kaszy jęczmiennejwiejskiej lub perłowej
  • 250g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania
  1. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz przepłukaną kaszę wrzucam do gotującego się wywaru.
  2. Gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  3. W tym czasie kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na jednej patelni nie używając w tym celu dodatkowego tłuszczu.
  4. Po ok. 10 minutach gotowania dorzucam do garnka z zupą zarumienioną kiełbasę i cebulę i gotuję kolejne 5 minut.
  5. Gdy zupa jest gotowa, dodaję do niej posiekaną natkę pietruszki.