Kurczak curry z ryżem i marchewką gotowaną | lunchboxodkuchni.pl
Kurczak curry z ryżem i gotowaną marchewką z sezamem
Delikatnie ostre, ale za to bardzo kremowe curry. Do tego gotowana marchewka obsypana sezamem. Trzy proste składniki, a z nich kolorowe czary mary.
Kurczak curry z ryżem i marchewką gotowaną | lunchboxodkuchni.pl
Kurczak curry z ryżem i gotowaną marchewką z sezamem
Delikatnie ostre, ale za to bardzo kremowe curry. Do tego gotowana marchewka obsypana sezamem. Trzy proste składniki, a z nich kolorowe czary mary.
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
30 min
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
30 min
Składniki
Kurczak w marynacie
  • 1łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3cm korzenia imbiru
  • 1/2łyżeczki chili w proszku
  • 2łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka2 pojedyncze piersi z kurczaka = ok. 340 g
Sos curry
  • 1łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1łyżeczka kurkumy
  • 1łyżeczka curry
  • sól i pieprz
  • 200ml śmietany 30%
  • 1łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennejopcjonalnie
Dodatki
  • 200g ryżu
  • 2 marchewki
  • 2szczypty ziaren sezamu
  • 1/2łyżeczki cukru
  • pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Dodatki
  1. Ryż gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Marchewki obieram, kroję w talarki i gotuję w małej ilości wody z cukrem przez ok. 5 min. Po wyciągnięciu z wody obsypuję sezamem.
Kurczak w marynacie
  1. Czosnek obieram i drobno siekam.
  2. Korzeń imbiru obieram i drobno siekam.
  3. Cytrynę oblewam wrzątkiem, dokładnie wycieram i dopiero wtedy trę na tarce o małych oczkach.
  4. Olej, czosnek, imbir, chili, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu dokładnie ze sobą łączę.
  5. Kurczaka kroję w kostkę i wkładam do marynaty. Zostawiam go w niej ok 5 minut.
Sos curry
  1. Na dużej patelni rozgrzewam olej i wrzucam na nią posiekaną drobno cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli, po ok. 5 minutach, przekładam na patelnię kurczaka wraz z całą marynatą i obsmażam z każdej ze stron przez ok. 10 min na w miarę dużej mocy.
  3. W międzyczasie dodaję cukier, kurkumę i curry.
  4. Gdy kurczak jest już ścięty, zalewam wszystko śmietaną, zmniejszam moc gotowania i mieszam dokładnie, żeby wszystkie przyprawy dobrze połączyły się ze śmietaną.
  5. W ten sposób duszę kurczaka jeszcze przez ok 10 minut czekając aż sos zgęstnieje. W razie gdyby nie zgęstniał do pożądanej konsystencji, do gotującego się sosu dodaję pół filiżanki zimnej wody wymieszanej z łyżeczką skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej. Na koniec doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
  6. Natkę drobno siekam i dodaję do sosu na chwilę przed podaniem.