Kurczak w zalewie cytrynowo-imbirowej z kuskusem | lunchboxodkuchni.pl
Kurczak w marynacie cytrynowo-imbirowej z kuskusem z brzoskwiniami
Orzeźwiająca cytrynowo-imbirowa marynata nadaje zwykłej piersi z kurczaka niecodziennego smaku. Błyskawiczna, ale trochę mdła kasza kuskus dostanie również odrobiny słodkości dzięki kukurydzy i brzoskwini.
Kurczak w zalewie cytrynowo-imbirowej z kuskusem | lunchboxodkuchni.pl
Kurczak w marynacie cytrynowo-imbirowej z kuskusem z brzoskwiniami
Orzeźwiająca cytrynowo-imbirowa marynata nadaje zwykłej piersi z kurczaka niecodziennego smaku. Błyskawiczna, ale trochę mdła kasza kuskus dostanie również odrobiny słodkości dzięki kukurydzy i brzoskwini.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas oczekiwania
30min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas oczekiwania
30min
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4łyżki soku z cytryny
  • 2łyżki startej skórki z cytryny
  • 4łyżki startego świeżego imbiru
  • łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 160g kaszy kuskus
  • 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
  • 2 małe brzoskwinie
  • odrobina natki pietruszki
Sposób przygotowania
  1. Przyrządzam marynatę – mieszam ze sobą sok z cytryny, skórkę z cytryny, imbir, olej, odrobinę soli i pieprzu.
  2. Jeśli mam czas, odkładam mięso zamoczone w marynacie do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Wtedy smak marynaty jest intensywniejszy.
  3. Jeśli nie mam czasu, od razu przekładam mięso z marynatą do folii do pieczenia.
  4. Mięso piekę ok. 30 minut w 200° C zamknięte w folii do pieczenia.
  5. Kuskus doprawiam solą, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut.
  6. Mieszam kuskus z kukurydzą i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami, dodaję odsączone z marynaty mięso.
  7. Całość posypuję drobno posiekaną pietruszką.