Leczo z bułką wiejską | lunchboxodkuchni.pl
Leczo z bułką wiejską
Leczo – typowy letni obiad, który może bazować na sosie pomidorowym z wczorajszego obiadu. Trochę pieczarek, papryki i porządnej kiełbasy i mamy zupełnie nowe danie.
Leczo z bułką wiejską | lunchboxodkuchni.pl
Leczo z bułką wiejską
Leczo – typowy letni obiad, który może bazować na sosie pomidorowym z wczorajszego obiadu. Trochę pieczarek, papryki i porządnej kiełbasy i mamy zupełnie nowe danie.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 1porcja sosu pomidorowego z cukiniąewentualnie 1 mały pomidor malinówka i 1/2 zielonej cukinii
  • 165g kiełbasy podwawelskiej165 g = ok. pół pęta kiełbasy
  • 215g papryki215 g = 1 średnia papryka
  • 80g pieczarek80 g pieczarek = 8 średnich pieczarek
  • 1łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Kiełbasę kroję na kawałki i podsmażam na suchej teflonowej patelni.
  2. Paprykę myję, wydrążam i kroję w kostkę.
  3. Pieczarki myję i kroję w kostkę.
  4. Podsmażoną kiełbasę i pokrojone warzywa dokładam do wczorajszego sosu, przyprawiam solą, pieprzem i papryką i duszę pod przykryciem.
  5. Gotuję ok. 20 minut, do momentu aż warzywa staną się miękkie.
  6. Podaję ze świeżą bułką wiejską.