Łosoś na parze w sosie śmietanowym z kaparami | lunchboxodkuchni.pl
Łosoś na parze w sosie śmietanowym z kaparami i grana padano
Łosoś na parze w sosie śmietanowym z kaparami | lunchboxodkuchni.pl
Łosoś na parze w sosie śmietanowym z kaparami i grana padano
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 200g makaronu tagliatelle rigate
  • 200g łososia
  • 25g masła
  • 200g śmietany 18%
  • 6łyżek startego sera grana padano
  • 2łyżeczki kaparów w zalewie
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Łososia kroję w kawałki i gotuję na parze ok. 10 minut od momentu zawrzenia. Można delikatnie oprószyć go solą.
  3. Masło roztapiam na rozgrzanej patelni.
  4. Dodaję do niego śmietanę i grana padano.
  5. Dodaję szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.
  6. Zagotowuję sos i gotuję go jeszcze ok 5 min mieszając.
  7. Gdy sos jest gotowy, dodaję kapary.
  8. Wszystkie składniki łączę w lunchboxie, gdy są już zimne.