Majonez bazyliowy | lunchboxodkuchni.pl
Majonez bazyliowy
Wiadomo, że nic nie wygra z klasycznym majonezem. Czasem warto jednak spróbować czegoś nowego. Bazyliowa wariacja na temat Wielkanocnej klasyki.
Majonez bazyliowy | lunchboxodkuchni.pl
Majonez bazyliowy
Wiadomo, że nic nie wygra z klasycznym majonezem. Czasem warto jednak spróbować czegoś nowego. Bazyliowa wariacja na temat Wielkanocnej klasyki.
Porcje Czas przygotowania
500ml 20min
Porcje Czas przygotowania
500ml 20min
Składniki
  • 6 żółtek
  • 300ml oleju rzepakowego
  • 1doniczka świeżej bazylii
  • 2łyżeczki musztardy dijon
  • 1łyżeczka cukru
  • 1łyżeczka octu winnego
  • 2łyżki soku z cytryny
  • sól
Sposób przygotowania
  1. Obrywam listki bazylii i wkładam do wysokiego naczynia. Dolewam do nich olej i blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Żółtka z musztardą ucieram robotem kuchennym na niewielkich obrotach.
  3. Do ucieranych żółtek wlewam cienkim strumieniem olej bazyliowy.
  4. Zostawiam w ten sposób ucieraną przez robot kuchenny masę na ok. 15 minut, czekając aż zwiększy swoją objętość.
  5. Pod koniec dodaję cukier, ocet, sok z cytryny i sól do smaku.