makaron chow mein z dynią i groszkiem cukrowym | lunchboxodkuchni.pl
Makaron chow mein z mlekiem kokosowym dynią i groszkiem cukrowym
makaron chow mein z dynią i groszkiem cukrowym | lunchboxodkuchni.pl
Makaron chow mein z mlekiem kokosowym dynią i groszkiem cukrowym
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
12min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
12min
Składniki
  • 100g makaronu chow mein
  • 1/2 dyni hokkaido1/2 dyni z pestkami = ok. 330 g
  • 125g groszku cukrowego
  • 1/2puszki mleka kokosowego1/2 puszki = ok. 200 ml
  • 10g startego świeżego imbiru
  • 2łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2łyżeczki brązowego cukru
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kroję dynię na ćwiartki.
  3. Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki.
  4. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek.
  5. Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę.
  6. Groszek opłukuję i osuszam.
  7. Na rozgrzaną patelnię wlewam mleko kokosowe, dodaję imbir, paprykę w proszku, cukier, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i mieszam.
  8. Do doprawionego mleka dodaję pokrojoną w kostkę dynię i gotuję ok. 10 minut pod przykryciem. Mieszam w międzyczasie 2 razy.
  9. Po tym czasie dodaję groszek cukrowy i podgrzewam jeszcze ok. 2 minuty mieszając.