Makaron chow mein z mlekiem kokosowym dynią i groszkiem cukrowym
Makaron chow mein z mlekiem kokosowym dynią i groszkiem cukrowym
Porcje
Czas przygotowania
2
10
min
Czas gotowania
12
min
Porcje
Czas przygotowania
2
10
min
Czas gotowania
12
min
Składniki
100
g
makaronu chow mein
1/2
dyni hokkaido
1/2 dyni z pestkami = ok. 330 g
125
g
groszku cukrowego
1/2
puszki
mleka kokosowego
1/2 puszki = ok. 200 ml
10
g
startego świeżego imbiru
2
łyżeczki
ostrej papryki w proszku
2
łyżeczki
brązowego cukru
1
łyżeczka
soku z cytryny
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kroję dynię na ćwiartki.
Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki.
Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek.
Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę.
Groszek opłukuję i osuszam.
Na rozgrzaną patelnię wlewam mleko kokosowe, dodaję imbir, paprykę w proszku, cukier, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i mieszam.
Do doprawionego mleka dodaję pokrojoną w kostkę dynię i gotuję ok. 10 minut pod przykryciem. Mieszam w międzyczasie 2 razy.
Po tym czasie dodaję groszek cukrowy i podgrzewam jeszcze ok. 2 minuty mieszając.