Makaron spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym z serem grana padano | lunchboxodkuchni.pl
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią
Pomidory malinówki i zielona cukinia to pierwsze skojarzenie szybkiego i lekkiego wakacyjnego obiadu, Niech wakacje trwają cały rok!
Makaron spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym z serem grana padano | lunchboxodkuchni.pl
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią
Pomidory malinówki i zielona cukinia to pierwsze skojarzenie szybkiego i lekkiego wakacyjnego obiadu, Niech wakacje trwają cały rok!
Porcje Czas przygotowania
3 20min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
3 20min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 200g makaronu spaghetti
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 2ząbki czosnku
  • 100g cebuli100 g = 1 średnia cebula
  • 550g pomidorów malinówek550 g = 2 średnie pomidory
  • 650g zielonej cukinii650 g = 1 średnia zielona cukinia
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka cukru
  • 1łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4szklanki wody
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1łyżka śmietany 18%
  • ser parmezan lub grana padanotyle, ile lubisz
Sposób przygotowania
  1. Obieram pomidory – na wypukłym czubku pomidorów nacinam nożem krzyżyk, wkładam je do dużej miski i zalewam wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyciągam pomidory z miski łyżką. Biorę w rękę papierowy ręcznik, na nim układam pomidora i ręcznikiem ściągam skórę.
  2. Obrane ze skórki pomidory kroję w kostkę.
  3. Cukinię myję i kroję w kostkę.
  4. W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
  5. Cebulę i czosnek kroję w kostkę nie tracąc czasu na precyzję.
  6. W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
  7. Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę i czosnek i czekam ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli.
  8. Gdy cebula się zeszkli dodaję do garnka pomidory, sól, pieprz, cukier i suszoną bazylię i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  9. Po 10 minutach gotowania blenduję gorące pomidory w garnku.
  10. Do zblendowanej masy dodaję cukinię i gotuję następne 10 minut od momentu zawrzenia. Najlepiej pod przykryciem.
  11. Jeśli podaję danie od razu, tutaj kończę gotowanie.
  12. Jeśli zabieram danie na drugi dzień do pracy, zaciągam sos mąką ziemniaczaną, żeby się nie rozwarstwiał. Gdy sos się ugotuje, zmniejszam moc i dodaję do niego mąkę dokładnie wymieszaną z 1/4 kubka zimnej wody. Mieszam dokładnie całość czekając aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
  13. Gdy sos ostygnie, ale jest jeszcze ciepły, dodaję śmietanę i mieszam.
  14. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  15. Przed zjedzeniem posypuję danie startym grana padano lub parmezanem.