Makaron z sosem pomidorowym i fetą | lunchboxodkuchni.pl
Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Szybko, tanio i bez wielkich kulinarnych oczekiwań. Jednocześnie lekko i smacznie.
Makaron z sosem pomidorowym i fetą | lunchboxodkuchni.pl
Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Szybko, tanio i bez wielkich kulinarnych oczekiwań. Jednocześnie lekko i smacznie.
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 1puszka pomidorów bez skórki w puszce1 puszka = 400 g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 4łyżeczki suszonego oregano
  • 1łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4łyżeczki soli
  • 2łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • czarne oliwkityle, ile lubisz
  • 1/2 sera feta
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram i siekam w kostkę.
  2. Podsmażam ją na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia, czyli ok 5 minut.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dokładam pomidory w puszcze i przyprawy. Gotuję wszystko na średniej mocy ok 15 minut.
  4. Oliwki siekam w krążki i dodaję do sosu na samym końcu.
  5. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Fetę rozdrabniam palcami i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.