Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Szybko, tanio i bez wielkich kulinarnych oczekiwań. Jednocześnie lekko i smacznie.
Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Szybko, tanio i bez wielkich kulinarnych oczekiwań. Jednocześnie lekko i smacznie.
Porcje
Czas przygotowania
2
5
min
Czas gotowania
20
min
Porcje
Czas przygotowania
2
5
min
Czas gotowania
20
min
Składniki
200
g
makaronu tagliatelle
1
puszka
pomidorów bez skórki w puszce
1 puszka = 400 g pomidorów
1
mała cebula
2
łyżki
oliwy z oliwek
4
łyżeczki
suszonego oregano
1
łyżeczka
suszonej bazylii
1/4
łyżeczki
soli
2
łyżeczki
brązowego cukru
szczypta
mielonego czarnego pieprzu
czarne oliwki
tyle, ile lubisz
1/2
sera feta
Sposób przygotowania
Cebulę obieram i siekam w kostkę.
Podsmażam ją na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia, czyli ok 5 minut.
Gdy cebula się zeszkli, dokładam pomidory w puszcze i przyprawy. Gotuję wszystko na średniej mocy ok 15 minut.
Oliwki siekam w krążki i dodaję do sosu na samym końcu.
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fetę rozdrabniam palcami i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.