Misa owocowa z bananami, malinami i jagodami | lunchboxodkuchni.pl
Misa malinowo-bananowa
Słodki banan, soczyste maliny i jagody prosto z polskiego lasu. Do tego trochę płatków owsianych i orzechów nerkowca. To jest przepis na zdrowo rozpoczęty dzień!
Misa owocowa z bananami, malinami i jagodami | lunchboxodkuchni.pl
Misa malinowo-bananowa
Słodki banan, soczyste maliny i jagody prosto z polskiego lasu. Do tego trochę płatków owsianych i orzechów nerkowca. To jest przepis na zdrowo rozpoczęty dzień!
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
5min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
5min
Składniki
  • 2 banany
  • 1opakowanie malinok. 200 g
  • 2garście jagód
  • 4łyżki płatków owsianych
  • 2łyżki ziaren sezamu
  • 2łyżki orzechów nerkowca
Sposób przygotowania
  1. Maliny i jagody myję i osuszam.
  2. Banany obieram i kroję w kawałki.
  3. Odkładam kilka malin do dekoracji. Resztę blenduję z bananami na gładką masę.
  4. Orzechy nerkowca wkładam do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa lub siekam. Sposób rozdrobnienia nie jest ważny. Ważne, żeby miały podobny rozmiar do płatków owsianych.
  5. Rozdrobnione orzechy, płatki i ziarna sezamu wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię.
  6. Prażę je często mieszając ok. 5 minut na w miarę dużej mocy. Ważne, żeby się zarumieniły, ale nie spaliły.
  7. Do miseczki wykładam najpierw masę malinowo-bananową, następnie owoce i uprażone składniki. Jeżeli biorę to danie do pracy, osobno pakuję masę malinowo-bananową, owoce i prażone składniki. Owoce i płatki dodaję dopiero na chwilę przed zjedzeniem.