misa morelowo-bananowa z jagodami i malinami | lunchboxodkuchni.pl
Misa morelowo-bananowa
Morele mają miły gładki miąższ. Jeśli są dojrzałe, to bywają bardzo słodkie. Do tego prażone orzechy nerkowca, sezam i płatki owsiane. Chcę, żeby chrupało.
misa morelowo-bananowa z jagodami i malinami | lunchboxodkuchni.pl
Misa morelowo-bananowa
Morele mają miły gładki miąższ. Jeśli są dojrzałe, to bywają bardzo słodkie. Do tego prażone orzechy nerkowca, sezam i płatki owsiane. Chcę, żeby chrupało.
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
5min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
5min
Składniki
  • 2 banany
  • 8 moreli
  • 2garście jagód
  • 12 malin
  • 4łyżki płatków owsianych
  • 2łyżki ziaren sezamu
  • 2łyżki orzechów nerkowca
Sposób przygotowania
  1. Morele myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki pozbywając się pestki.
  2. Banana obieram i kroję w kawałki.
  3. Dodaję do moreli i blenduję na gładką masę.
  4. Orzechy nerkowca wkładam do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa lub siekam. Sposób rozdrobnienia nie jest ważny. Ważne, żeby miały podobny rozmiar do płatków owsianych.
  5. Rozdrobnione orzechy, płatki i ziarna sezamu wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię.
  6. Prażę je często mieszając ok. 5 minut na w miarę dużej mocy. Ważne, żeby się zarumieniły, ale nie spaliły.
  7. Maliny i jagody myję i osuszam.
  8. Do miseczki wykładam najpierw masę morelowo-owocową, następnie owoce i uprażone składniki. Jeżeli biorę to danie do pracy, osobno pakuję masę owocową, owoce i prażone składniki. Owoce i płatki dodaję dopiero na chwilę przed zjedzeniem.