Muffiny cynamonowe z jabłkiem | lunchboxodkuchni.pl
Muffiny cynamonowe z jabłkiem
Jabłka i cynamon to połączenie idealne. Szczególnie w postaci pysznych muffinek. Do tego jeszcze tylko książka i herbata i mamy przepis na jesienne popołudnia.
Muffiny cynamonowe z jabłkiem | lunchboxodkuchni.pl
Muffiny cynamonowe z jabłkiem
Jabłka i cynamon to połączenie idealne. Szczególnie w postaci pysznych muffinek. Do tego jeszcze tylko książka i herbata i mamy przepis na jesienne popołudnia.
Porcje Czas przygotowania
3porcje 15min
Czas oczekiwania
40min
Porcje Czas przygotowania
3porcje 15min
Czas oczekiwania
40min
Składniki
  • 2 jaja
  • 0,5szklanki cukru
  • 0,5szklanki oleju rzepakowego
  • 1,25szklanki mąki tortowej
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400g jabłek
Sposób przygotowania
  1. Biorę 3 miski różnej wielkości
  2. Do największej miski wkładam umyte, obrane i pokrojone w małą kosteczkę jabłka
  3. Do średniej miski wsypuję po kolei suche produkty: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, cynamon i mieszam je ze sobą
  4. Do najmniejszej miski wbijam jajka, wlewam olej i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Łączę składniki cofając się wstecz: jajka z olejem przelewam do produktów sypkich i mieszam, a powstałą w ten sposób masę wlewam do jabłek i mieszam
  6. Całość przekładam do silikonowych foremek (wychodzi mi ich ok. 10 szt)
  7. Piekę w 180°C na programie „góra i dół” przez maksymalnie 40 min