Muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl
Muffiny z kalafiora i gorgonzoli
Delikatny w smaku kalafior i intensywna gorgonzola w formie tzw bites, czyli czegoś co możesz pochłonąć jednym kęsem.
Muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl
Muffiny z kalafiora i gorgonzoli
Delikatny w smaku kalafior i intensywna gorgonzola w formie tzw bites, czyli czegoś co możesz pochłonąć jednym kęsem.
Porcje Czas przygotowania
10muffinek 20min
Czas oczekiwania
30min
Porcje Czas przygotowania
10muffinek 20min
Czas oczekiwania
30min
Składniki
  • 250g kalafioraok. 250 g = 1/2 kalafiora
  • 100g sera gorgonzola
  • 8 cm poraok. 8 cm = 1/2 pora
  • 2 jajka
  • 2łyżki mąki tortowej
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 mały jogurtopcjonalnie
  • posiekany koperekopcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Kalafiora obieram z liści, kroję na mniejsze kawałki i opłukuję.
  3. Blenduję go razem ze śmietaną.
  4. Dodaję roztrzepane wcześniej jajka i mąkę i blenduję jeszcze przez chwilę.
  5. Do przygotowanej masy dodaję ser gorgonzola skubiąc go kawałek po kawałku.
  6. Pora opłukuję, kroję w małą kosteczkę, dodaję do masy i mieszam.
  7. Przekładam masę do formy do muffinek i piekę ok. 30 minut.