Muffiny z mąki kokosowej z rabarbarem | lunchboxodkuchni.pl
Muffiny z mąki kokosowej z rabarbarem
Smak intensywnej i lekko słodkawej mąki kokosowej w połączeniu z kwaśnym majowym rabarbarem.
Muffiny z mąki kokosowej z rabarbarem | lunchboxodkuchni.pl
Muffiny z mąki kokosowej z rabarbarem
Smak intensywnej i lekko słodkawej mąki kokosowej w połączeniu z kwaśnym majowym rabarbarem.
Porcje Czas przygotowania
9szt. 15 min
Czas oczekiwania
25min
Porcje Czas przygotowania
9szt. 15 min
Czas oczekiwania
25min
Składniki
  • 6 jajek
  • 2łyżeczki oleju kokosowego
  • 1szklanka mąki kokosowej
  • 1/2szklanki brązowego cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego lub białego wina
  • 4łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie góra i dół.
  2. Oddzielam żółtka od białek.
  3. Do białek dodaję odrobinę soli i ubijam je na sztywną pianę.
  4. Żółtka, olej kokosowy i cukier ucieram mikserem na gładką masę.
  5. Dodaję wymieszane ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, a po chwili ocet i ucieram do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Zmniejszam bieg miksera na najniższy i dodaję pianę z białek łyżka po łyżce.
  7. Wyłączam mikser, dodaję umyty i pokrojony w kawałki rabarbar i mieszam wszystko ze sobą.
  8. Wykładam masę do formy na muffiny.
  9. Piekę ok 25 minut bliżej dolnej grzałki.