muffiny z pomidorami, fetą i oliwkami | lunchboxodkuchni.pl
Muffiny z pomidorami, czarnymi oliwkami i serem feta
Delikatnie słodkie puszyste ciasto, kwaśnawe pomidory i słony ser feta. Cała feeria smaków w jednej małej muffince.
muffiny z pomidorami, fetą i oliwkami | lunchboxodkuchni.pl
Muffiny z pomidorami, czarnymi oliwkami i serem feta
Delikatnie słodkie puszyste ciasto, kwaśnawe pomidory i słony ser feta. Cała feeria smaków w jednej małej muffince.
Porcje Czas przygotowania
12muffin 25min
Czas oczekiwania
25min
Porcje Czas przygotowania
12muffin 25min
Czas oczekiwania
25min
Składniki
  • 400g pomidorów= 3 malinówki, a resztę gramatury dopełniamy pomidorkami koktajlowymi
  • 150g sera feta= 1/2 kostki
  • 2łyżki czarnych oliwek
  • 340g mąki pszennej
  • 4łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100g śmietany 18%
  • 6łyżek oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 2łyżeczki oregano
Sposób przygotowania
  1. Pomidory malinówki myję, osuszam i kroję w ćwiartki. Dużą łyżką pozbywam się miąższu. W pomidorach koktajlowych zostawiam miąższ.
  2. Obydwa rodzaje pomidorów kroję w kostkę.
  3. Fetę kroję w drobną kostkę.
  4. Oliwki kroję w krążki.
  5. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, pieprzem i oregano.
  6. Jajka roztrzepuję widelcem.
  7. Śmietanę ubijam z oliwą, a następnie z jajkami.
  8. Dodaję sypkie produkty i wyrabiam na jednolite ciasto.
  9. Do foremek na muffiny wykładam najpierw ciasto, a następnie pomidory, oliwki i fetę.
  10. Piekę w piekarniku na programie „góra i dół” w 210° C przez 20 – 25 minut.