Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim | lunchboxodkuchni.pl
Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim
Pożywna czerwona fasola wzbogacona delikatnie słodką od podsmażania papryką. Ciekawa w smaku i intensywna w kolorze pasta będzie smaczna zarówno z chrupkim pieczywem, jak i ze świeżym orkiszowym chlebem.
Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim | lunchboxodkuchni.pl
Pasta z czerwonej fasoli i papryki z pieczywem chrupkim
Pożywna czerwona fasola wzbogacona delikatnie słodką od podsmażania papryką. Ciekawa w smaku i intensywna w kolorze pasta będzie smaczna zarówno z chrupkim pieczywem, jak i ze świeżym orkiszowym chlebem.
Porcje Czas przygotowania
4 15min
Porcje Czas przygotowania
4 15min
Składniki
  • 1łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1puszka czerwonej fasoli w puszce1 puszka = ok. 400 g
  • 2łyżki soku z cytryny
  • 1łyżka siemienia lnianego mielonego
  • pieczywo chrupkie
Sposób przygotowania
  1. Paprykę myję, osuszam i opróżniam z pestek. Kroję w kostkę.
  2. Czosnek obieram z łupinek i kroję w plastry.
  3. Na rozgrzany olej wrzucam paprykę i czosnek i podsmażam do momentu, aż papryka będzie miękka, czyli ok 7 – 10 minut.
  4. Fasolę, podsmażoną paprykę z czosnkiem, siemię lniane, szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
  5. Odstawiam pastę do ostygnięcia i związania.
  6. Podaję z chrupkim pieczywem.