Penne z łososiem w sosie pomidorowo-imbirowym
Penne z łososiem w sosie pomidorowo-imbirowym
Porcje
Czas przygotowania
2
5
min
Czas gotowania
20
min
Porcje
Czas przygotowania
2
5
min
Czas gotowania
20
min
Składniki
200
g
makaronu penne
200
g
łososia
400
g
pomidorów bez skórki w puszce
10
g
świeżego imbiru
1
łyżka
płynnego miodu
1
łyżeczka
mielonej ostrej papryki
2
garście
świeżej kolendry
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Łososia kroję w kawałki i gotuję na parze ok. 10 minut od momentu zawrzenia. Można delikatnie oprószyć go solą.
Imbir obieram ze skórki i kroję w plastry.
Do wysokiego garnka wkładam pomidory z puszki, plastry imbiru, ostrą paprykę, miód, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.
Gotuję sos pod przykryciem ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Po tym czasie blenduję wszystko na gładką masę.
Kolendrę siekam drobno.
Wszystkie składniki łączę ze sobą na chwilę przed zjedzeniem.
Do lunchboxa składniki przekładam, gdy wystygną.