penne z łososiem w sosie pomidorowo-imbirowym | lunchboxodkuchni.pl
Penne z łososiem w sosie pomidorowo-imbirowym
penne z łososiem w sosie pomidorowo-imbirowym | lunchboxodkuchni.pl
Penne z łososiem w sosie pomidorowo-imbirowym
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 200g makaronu penne
  • 200g łososia
  • 400g pomidorów bez skórki w puszce
  • 10g świeżego imbiru
  • 1łyżka płynnego miodu
  • 1łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2garście świeżej kolendry
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Łososia kroję w kawałki i gotuję na parze ok. 10 minut od momentu zawrzenia. Można delikatnie oprószyć go solą.
  3. Imbir obieram ze skórki i kroję w plastry.
  4. Do wysokiego garnka wkładam pomidory z puszki, plastry imbiru, ostrą paprykę, miód, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.
  5. Gotuję sos pod przykryciem ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  6. Po tym czasie blenduję wszystko na gładką masę.
  7. Kolendrę siekam drobno.
  8. Wszystkie składniki łączę ze sobą na chwilę przed zjedzeniem.
  9. Do lunchboxa składniki przekładam, gdy wystygną.