Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem selerowo-gorgonzolowym | lunchboxodkuchni.pl
Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem na bazie zupy z selera
Aromatyczna kaczka i pieczone ziemniaczki, a do tego pyszny sos z selera i gorgonzoli. Przepis z kategorii – wkładam do piekarnika i samo się robi.
Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem selerowo-gorgonzolowym | lunchboxodkuchni.pl
Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem na bazie zupy z selera
Aromatyczna kaczka i pieczone ziemniaczki, a do tego pyszny sos z selera i gorgonzoli. Przepis z kategorii – wkładam do piekarnika i samo się robi.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania Czas oczekiwania
20min 1,5h
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania Czas oczekiwania
20min 1,5h
Składniki
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 2 udka z kaczkiok. 500 g
  • 2ząbki czosnku
  • filiżanka wody z solą
Sos selerowo-gorgonzolowy
  • 50g sera gorgonzola
  • 200g selera korzeniowego
  • 2łyżki sera mascarpone lub śmietany 30%
Sposób przygotowania
  1. Udka z kaczki oczyszczam i osuszam.
  2. Nacieram solą i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Układam skórką do góry i piekę w rękawie do pieczenia przez 30 minut na termoobiegu w 180°C.
  4. Po pół godzinie rozcinam rękaw i piekę przez godzinę smarując skórkę od czasu do czasu wodą z solą.
  5. Ziemniaki obieram i kroję w ósemki.
  6. Układam na blasze wyłożonej pergaminem, oprószam solą i pieprzem ziołowym, polewam oliwą z oliwek.
  7. Piekę ok 1 h na termoobiegu w 180°C (dokładam je zaraz po rozcięciu rękawa, w którym piecze się kaczka).
Sos selerowo-gorgonzolowy
  1. Jeśli gotowałam wczoraj zupę z selera, dodaję do jej reszty 50 g gorgonzoli i zagotowuję.
  2. Jeśli nie mam zupy jako bazy, obieram kawałek selera i kroję go na małe kawałki.
  3. Dolewam gorącej wody, dodaję szczyptę soli i zagotowuję.
  4. Gdy seler zmięknie, blenduję go.
  5. Dodaję gorgonzoli i mascarpone i gotuję na małym ogniu dopóki sery się nie rozpuszczą.