Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Soczysty łosoś z intensywnym bazyliowym sosem.
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Soczysty łosoś z intensywnym bazyliowym sosem.
Porcje
Czas przygotowania
2
15
min
Czas gotowania
Czas oczekiwania
10
min
15
min
Porcje
Czas przygotowania
2
15
min
Czas gotowania
Czas oczekiwania
10
min
15
min
Składniki
200
g
łososia
1
doniczka
świeżej bazylii
200
ml
śmietany 18%
180
g
ryżu
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
Łososia opłukuję, osuszam i kroję na kawałki.
Oprószam solą i pieprzem i wkładam skórą do dołu do folii do pieczenia w naczyniu żaroodpornym, a naczynie do piekarnika. Piekę ok 15 minut.
Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Liście bazylii obrywam z gałązek i dzielę na dwie części.
Jedną część wkładam do rondla ze śmietaną i podgrzewam na małej mocy ok. 5 – 7 minut.
Następnie dodaję sól, pieprz i resztę bazylii i blenduję na jednolity sos.
Polewam łososia sosem na chwilę przed zjedzeniem.