Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Soczysty łosoś z intensywnym bazyliowym sosem.
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Soczysty łosoś z intensywnym bazyliowym sosem.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania Czas oczekiwania
10min 15min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania Czas oczekiwania
10min 15min
Składniki
  • 200g łososia
  • 1doniczka świeżej bazylii
  • 200ml śmietany 18%
  • 180g ryżu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Łososia opłukuję, osuszam i kroję na kawałki.
  3. Oprószam solą i pieprzem i wkładam skórą do dołu do folii do pieczenia w naczyniu żaroodpornym, a naczynie do piekarnika. Piekę ok 15 minut.
  4. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Liście bazylii obrywam z gałązek i dzielę na dwie części.
  6. Jedną część wkładam do rondla ze śmietaną i podgrzewam na małej mocy ok. 5 – 7 minut.
  7. Następnie dodaję sól, pieprz i resztę bazylii i blenduję na jednolity sos.
  8. Polewam łososia sosem na chwilę przed zjedzeniem.