Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango | lunchboxodkuchni.pl
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango
Takie malutkie nasionka, a tyle w nich mocy. Super food w postaci nasion chia. Szybko, smacznie i ślicznie.
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango | lunchboxodkuchni.pl
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango
Takie malutkie nasionka, a tyle w nich mocy. Super food w postaci nasion chia. Szybko, smacznie i ślicznie.
Porcje Czas przygotowania
4 10min
Porcje Czas przygotowania
4 10min
Składniki
  • 400ml mleka migdałowego
  • 6łyżek nasion chia
  • 1łyżka cukru pudruopcjonalnie
  • 1 mango
Sposób przygotowania
  1. Nasiona mieszam bardzo dokładnie z mlekiem i cukrem pudrem. Uważam, by nie zebrały się w zagłębieniu pojemnika. Jeśli się nie nasączą, nie zżelują całego mleka i konsystencja puddingu nie będzie równa.
  2. Odstawiam mieszankę na pół godziny mieszając ją w międzyczasie przynajmniej raz. Gdy po tym czasie wydaje mi się zbyt gęsty, rozcieńczam go jeszcze odrobiną mleka. Jego finalna konsystencja powinna przypominać płynny budyń.
  3. Mango obieram, kroję w kawałki i blenduję.
  4. Gdy pudding jest zżelowany, przekładam go do pojemniczków, a na górę wykładam mus z mango.
  5. Gotowe puddingi przechowuję w lodówce.