Pudding chia z musem rabarbarowo-truskawkowym | lunchboxodkuchni.pl
Pudding kokosowy chia z musem rabarbarowo-truskawkowym
Słodziutkie truskawki z kwaśnym rabarbarem składają się na pyszny mus, wartości odżywczych zaś dostarczy nam super food w postaci nasion chia.
Pudding chia z musem rabarbarowo-truskawkowym | lunchboxodkuchni.pl
Pudding kokosowy chia z musem rabarbarowo-truskawkowym
Słodziutkie truskawki z kwaśnym rabarbarem składają się na pyszny mus, wartości odżywczych zaś dostarczy nam super food w postaci nasion chia.
Porcje Czas przygotowania
4 10min
Czas gotowania
7min
Porcje Czas przygotowania
4 10min
Czas gotowania
7min
Składniki
  • 1/2l mleka migdałowego
  • 2łyżki wiórek kokosowych
  • 6łyżek nasion chia
  • 4łodygi rabarbaru
  • 2garści truskawek
  • 8łyżeczek brązowego cukru
Sposób przygotowania
  1. Mleko wlewam do miski, dodaję do niego nasiona chia i wiórki kokosowe i odstawiam na pół godziny, żeby nasiona napęczniały.
  2. Rabarbar i truskawki myję i osuszam. Rabarbar kroję w kawałki. Od truskawek odcinam szypułki i również kroję na mniejsze części. Rabarbar i truskawki podgrzewam razem z cukrem w rondelku przez ok 5-7 minut, mieszając kilka razy. Po zdjęciu rondelka z kuchenki blenduję wszystko na jednolity mus.
  3. Gdy nasiona spęcznieją, a mus przestygnie, wykładam do słoiczków najpierw masę chia, a na wierzch mus rabarbarowo-truskawkowy.