Ryż na mleku kokosowym z ananasem | lunchbodokuchni.pl
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem
Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że będziemy mogli jeść świeżego ananasa uśmiechającego się do nas swoją rozczochraną czupryną. W alternatywie zawsze zostaje puszka. Jednak póki mamy wybór, korzystajmy!
Ryż na mleku kokosowym z ananasem | lunchbodokuchni.pl
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem
Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że będziemy mogli jeść świeżego ananasa uśmiechającego się do nas swoją rozczochraną czupryną. W alternatywie zawsze zostaje puszka. Jednak póki mamy wybór, korzystajmy!
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 1/2szklanki ryżu
  • 2szklanki napoju kokosowego w kartonie
  • 1/2 ananasa1/2 ananasa = ok. 300 g
  • 1łyżka miodu
  • 1cytryna a właściwie starta z niej skórka
Sposób przygotowania
  1. Napój kokosowy zagotowuję i dodaję do niego ryż.
  2. Cytrynę oblewam wrzątkiem i dokładnie wycieram. Dopiero wtedy na tarce o małych oczkach ścieram skórkę.
  3. Startą skórkę i miód dodaję do gotującego się na średniej mocy ryżu, który od czasu do czasu mieszam. W razie gdyby płyn za szybko odparował (a ryż był jeszcze twardy), dodaję wrzącej wody lub zagotowanego napoju kokosowego.
  4. Ananasa obieram i kroję w kostkę. Dodaję po ściągnięciu ryżu z kuchenki.