Pudding ryzowy na mleku kokosowym z granatem | lunchboxodkuchni.pl
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z granatem
Delikatnie dosłodzone mleko kokosowe i ryż to świetnie współgrający duet. Granat dodaje im majestatycznego charakteru. Nie sposób się oprzeć temu trio!
Pudding ryzowy na mleku kokosowym z granatem | lunchboxodkuchni.pl
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z granatem
Delikatnie dosłodzone mleko kokosowe i ryż to świetnie współgrający duet. Granat dodaje im majestatycznego charakteru. Nie sposób się oprzeć temu trio!
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
15min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
15min
Składniki
  • 200ml mleka kokosowego200 ml = średnio 1/2 puszki
  • 100ml mleka krowiego
  • 3łyżki cukru wanilinowego
  • 100g ryżu białego
  • 100ml wodyopcjonalnie
  • 1 granat
Sposób przygotowania
  1. W garnku mieszam mleko kokosowe z mlekiem krowim oraz cukrem i zagotowuję.
  2. Owoc granatu obieram wsypując pestki granatu do miski.
  3. Do gotującego się mleka wrzucam ryż i zmniejszam moc gotowania.
  4. Gotuję ryż ok. 15 minut często go mieszając.
  5. Jeśli widzę, że ryż jest jeszcze twardy, a mleko za mocno odparowało, dolewam wrzącej wody.
  6. Gdy ryż jest gotowy, przekładam go do pojemników, a na wierzch układam pestki granatu.