Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem | lunchboxodkuchni.pl
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
Proste i szybkie danie, które jednocześnie potrafi zadowolić i dorosłych i dzieci. Małe pulpeciki i sos pomidorowy to idealny dodatek do makaronu.
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem | lunchboxodkuchni.pl
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
Proste i szybkie danie, które jednocześnie potrafi zadowolić i dorosłych i dzieci. Małe pulpeciki i sos pomidorowy to idealny dodatek do makaronu.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 15min
Czas gotowania
30min
Porcje Czas przygotowania
2porcje 15min
Czas gotowania
30min
Składniki
Pulpety
  • 300g mięsa mielonego150 g mięsa wieprzowego i 150 g mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1łyżka kaszy manny
Sos
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 400g pomidorów bez skórki w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1łyzka cukru
  • 0,5łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • 200g makaronu tagliatelle rigate
Sposób przygotowania
Pulpety
  1. Do mięsa dodaję obficie soli i pieprzu, jajko, kaszę mannę i wyrabiam na jednolitą masę.
  2. Rozgrzewam patelnię teflonową bez żadnego tłuszczu.
  3. Formuję małe kuleczki (wielkości kopiastej łyżeczki) i kładę na patelnię. Robię to bezpośrednio z miski na patelnię, bez używania mąki i „przejściowego” pergaminu.
  4. Obsmażam pulpety z każdej ze stron.
  5. Gdy są rumiane z każdej ze stron i jeszcze surowe w środku wykładam je na chwilę na ręcznik papierowy, a później wkładam do sosu.
Sos
  1. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę.
  2. Podczas gdy pulpety już się smażą, w dużym garnku podgrzewam oliwę.
  3. Na rozgrzaną oliwę wykładam cebulę, dodaję soli i pieprzu i czekam ok. 3-5 minut aż się zeszkli.
  4. Gdy cebula się zeszkli wlewam pomidory z puszki.
  5. Dodaję cukier, ponownie sól i pieprz, oregano, bazylię i przeciśnięty przez wyciskacz czosnek.
  6. Gotuję ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Gdy pulpety są gotowe, przekładam je do sosu i gotuję jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem na zmniejszonym ogniu.
  8. W międzyczasie gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.