Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej | lunchboxodkuchni.pl
Quiche z krewetkami na bazie kremu z dyni
Jak długo można jeść zupę dyniową… Zamieńmy ją w nietuzinkową quiche. Dynia, imbir, krewetki – przecież to połączenie doskonałe!
Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej | lunchboxodkuchni.pl
Quiche z krewetkami na bazie kremu z dyni
Jak długo można jeść zupę dyniową… Zamieńmy ją w nietuzinkową quiche. Dynia, imbir, krewetki – przecież to połączenie doskonałe!
Porcje Czas przygotowania
3porcje 20min
Czas oczekiwania
20min
Porcje Czas przygotowania
3porcje 20min
Czas oczekiwania
20min
Składniki
  • 275g ciasta francuskiego275 g = ciasto francuskie z Lidla
  • 225g krewetek mrożonych225 g = opakowanie krewetek z Lidla
  • 200g sera typu bałkańskiego200 g = opakowanie sera typu bałkańskiego z Lidla
  • 150ml zupy dyniowejprzygotowanej wcześniej
  • 2łyżki miodu
  • 1łyżka startego świeżego imbiru
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania
  1. Rozmrażam i oczyszczam krewetki z ogonków i nieczystości
  2. Kroję je na mniejsze kawałki
  3. Kroję ser w kostkę
  4. Rozgrzewam piekarnik do 200° C na termoobiegu wraz z blachą, na której zaraz będę piekła quiche
  5. Do kremu z dyni dodaję miód i imbir i dokładnie mieszam
  6. Gorącą blachę wykładam pergaminem i rozwijam na niej ciasto francuskie
  7. Nakłuwam ciasto widelcem i smaruję sosem
  8. Wykładam równomiernie krewetkami i serem
  9. Piekę na termoobiegu w 200° C przez 20 minut
  10. Po wyciągnięciu quiche z piekarnika posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki