Quiche ze szparagami | lunchboxodkuchni.pl
Quiche ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Cudnie niewymagająca zaangażowania quiche z sezonowym przysmakiem – szparagami.
Quiche ze szparagami | lunchboxodkuchni.pl
Quiche ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Cudnie niewymagająca zaangażowania quiche z sezonowym przysmakiem – szparagami.
Porcje Czas przygotowania
4 15min
Czas oczekiwania
35min
Porcje Czas przygotowania
4 15min
Czas oczekiwania
35min
Składniki
  • 1opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2pęczka zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 200ml śmietany 18%
  • pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie góra i dół.
  2. Blachę do tarty wykładam papierem do pieczenia. Na papier wykładam ciasto francuskie. Jeśli ciasto jest prostokątne, układam je tak, żeby po obu stronach wystawało z blachy. Nadmiarowe boczki odcinam i wyklejam nimi brakujące ścianki blachy.
  3. Ciasto nakłuwam widelcem mniej więcej co 2 cm.
  4. Jajka wbijam do miski, dodaję do nich 2 szczypty soli, trochę świeżo mielonego pieprzu i roztrzepuję widelcem.
  5. Do jajek dodaję śmietanę i mieszam wszystko ze sobą.
  6. Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce – jest to mniej więcej 1/3 długości szparaga. Im szparagi cieńsze, tym zdrewniałe końce będą krótsze.
  7. Na ciasto wylewam masę jajeczno-śmietanową, a na niej delikatnie układam szparagi w całości. Dodaję kilka pomidorków koktajlowych, szypułkami do góry.
  8. Tak przygotowaną quiche piekę ok 35 minut na dole piekarnika.