risotto z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Risotto z pomidorami, krewetkami i serem peccorino
Kremowe risotto z owocami morza. Być może Twoi sąsiedzi się nie ucieszą, ale jedno z prostszych wakacyjnych dań, które można odtworzyć w domu.
risotto z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Risotto z pomidorami, krewetkami i serem peccorino
Kremowe risotto z owocami morza. Być może Twoi sąsiedzi się nie ucieszą, ale jedno z prostszych wakacyjnych dań, które można odtworzyć w domu.
Porcje Czas przygotowania
4 15min
Czas gotowania
45min
Porcje Czas przygotowania
4 15min
Czas gotowania
45min
Składniki
  • 200g ryżu
  • 2 pomidory malinówki
  • 300ml bulionu warzywnego lub wody
  • 40g sera peccorino
  • 150g krewetek
  • 200ml śmietany 18% lub 30%
Sposób przygotowania
  1. Pomidory myję i osuszam. Jednego z nich nacinam i zalewam wrzątkiem na 2 minuty, następnie wyciągam i obieram ze skóry.
  2. Pomidora bez skóry kroję na kawałki i blenduję z bulionem lub wodą otrzymując „wodę pomidorową”. Zagotowuję i po zagotowaniu utrzymuję w takiej temperaturze, żeby cały czas parowała. Drugiego pomidora kroję na kawałki razem ze skórką.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę. Gdy się rozgrzeje, podsmażam na niej suchy ryż przez ok. 2 minuty. Dodaję 2 szczypty soli.
  4. Przez następne 35 minut podlewam ryż „wodą pomidorową” w ten sposób, żeby za każdym razem minimalnie przykrył go płyn (na moją patelnię to są ok. 2 chochle płynu) i mieszając od czasu do czasu czekam, aż odparuje. Po czym powtarzam czynność. Jeśli skończyła mi się „woda pomidorowa”, a widzę, że ryż jest jeszcze twardy, dodaję zwykły wrzątek.
  5. Po 35 minutach dodaję osuszone i oczyszczone krewetki, drugiego pomidora w kawałkach, śmietanę i ser peccorino. Gotuję na patelni jeszcze ok. 5 – 7 minut.