cukinia z pomidorami na ryżu | lunchboxodkuchni.pl
Ryż z pomidorami i cukinią oraz serem peccorino
Najlepszy letni obiadowy duet – pomidory i cukinia.
cukinia z pomidorami na ryżu | lunchboxodkuchni.pl
Ryż z pomidorami i cukinią oraz serem peccorino
Najlepszy letni obiadowy duet – pomidory i cukinia.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
10min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
10min
Składniki
  • 200g ryżu
  • 2 pomidory malinówki
  • 1 cukinia
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 2ząbki czosnku
  • 1łyżeczka oregano
  • 1łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
  • 2łyżki śmietany 18% lub 30%
  • 2łyżki sera peccorino
Sposób przygotowania
  1. Pomidory i cukinię myję i osuszam.
  2. Kroję czosnek i warzywa w drobną kostkę.
  3. W wysokim garnku rozgrzewam oliwę.
  4. Na rozgrzaną oliwę wkładam pokrojone czosnek, warzywa, oregano, ostrą paprykę, cukier, kilka szczypt soli i szczyptę pieprzu. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję w ten sposób ok. 10 minut na średniej mocy.
  5. Po tym czasie dodaję śmietanę.
  6. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Do miseczki wykładam ryż, następnie sos, a dopiero przed zjedzeniem ser peccorino.
  8. Jeśli sos jest za rzadki, to opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie pod koniec gotowania.