Najlepszy letni obiadowy duet – pomidory i cukinia.
Ryż z pomidorami i cukinią oraz serem peccorino
Najlepszy letni obiadowy duet – pomidory i cukinia.
Porcje
Czas przygotowania
2
15min
Czas gotowania
10min
Porcje
Czas przygotowania
2
15min
Czas gotowania
10min
Składniki
200gryżu
2pomidory malinówki
1cukinia
2łyżkioliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
1łyżeczkaoregano
1łyżeczkamielonej ostrej papryki
1łyżeczkabrązowego cukru
sól i pieprz
2łyżkiśmietany 18% lub 30%
2łyżkisera peccorino
Sposób przygotowania
Pomidory i cukinię myję i osuszam.
Kroję czosnek i warzywa w drobną kostkę.
W wysokim garnku rozgrzewam oliwę.
Na rozgrzaną oliwę wkładam pokrojone czosnek, warzywa, oregano, ostrą paprykę, cukier, kilka szczypt soli i szczyptę pieprzu. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję w ten sposób ok. 10 minut na średniej mocy.
Po tym czasie dodaję śmietanę.
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczki wykładam ryż, następnie sos, a dopiero przed zjedzeniem ser peccorino.
Jeśli sos jest za rzadki, to opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie pod koniec gotowania.