Rozgrzane słońcem pomidory, dobra oliwa z oliwek i świeża bazylia. Czy to nie brzmi jak wakacje?
Sałatka à la caprese
Rozgrzane słońcem pomidory, dobra oliwa z oliwek i świeża bazylia. Czy to nie brzmi jak wakacje?
Porcje
Czas przygotowania
2
10min
Porcje
Czas przygotowania
2
10min
Składniki
2kulkisera mozzarella
2pomidory malinówki
4kromkiwczorajszego chleba
4łyżkiczarnych oliwek
7łyżekoliwy z oliwek
1łyżkasuszonego oregano
sól i pieprz
świeża bazyliatyle, ile lubisz
Sposób przygotowania
Ser mozzarella odcedzam i kroję w kostkę.
Pomidory myję, osuszam i kroję w kostkę.
Oliwki odcedzam i kroję na połówki.
Chleb kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą (ok. 3 łyżki). Oprószam mocno solą i pieprzem. Dosypuję oregano. Podsmażam przez ok. 5 minut na średniej mocy, cały czas mieszając.
Ser, pomidory, oliwki i posiekaną bazylię wkładam do jednego pudełka. Dodaję 2 łyżki oliwy na jedną porcję. Grzanki pakuję do woreczka lub osobnego pojemnika. Dodaję je do sałatki na chwilę przed zjedzeniem.