Sałatka a la caprese z grzankami | lunchboxodkuchni.pl
Sałatka à la caprese
Rozgrzane słońcem pomidory, dobra oliwa z oliwek i świeża bazylia. Czy to nie brzmi jak wakacje?
Sałatka a la caprese z grzankami | lunchboxodkuchni.pl
Sałatka à la caprese
Rozgrzane słońcem pomidory, dobra oliwa z oliwek i świeża bazylia. Czy to nie brzmi jak wakacje?
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Składniki
  • 2kulki sera mozzarella
  • 2 pomidory malinówki
  • 4kromki wczorajszego chleba
  • 4łyżki czarnych oliwek
  • 7łyżek oliwy z oliwek
  • 1łyżka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • świeża bazyliatyle, ile lubisz
Sposób przygotowania
  1. Ser mozzarella odcedzam i kroję w kostkę.
  2. Pomidory myję, osuszam i kroję w kostkę.
  3. Oliwki odcedzam i kroję na połówki.
  4. Chleb kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą (ok. 3 łyżki). Oprószam mocno solą i pieprzem. Dosypuję oregano. Podsmażam przez ok. 5 minut na średniej mocy, cały czas mieszając.
  5. Ser, pomidory, oliwki i posiekaną bazylię wkładam do jednego pudełka. Dodaję 2 łyżki oliwy na jedną porcję. Grzanki pakuję do woreczka lub osobnego pojemnika. Dodaję je do sałatki na chwilę przed zjedzeniem.