Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, szpinakiem „baby” i granatem
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, szpinakiem „baby” i granatem
Porcje
Czas przygotowania
1
25
min
Porcje
Czas przygotowania
1
25
min
Składniki
Sałatka
60
g
drobnego makaronu pełnoziarnistego
40
g
szpinaku baby
6
pomidorków truskawkowych
80
g
sera typu greckiego
1/2
owocu granatu
Sos miodowo-musztardowy
2
łyżki
oliwy z oliwek
2
łyżki
miodu
1
łyżka
musztardy sarepskiej
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Sałatka
Gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu
Myję liście szpinaku, osuszam i kładę na dno lunchboxa
Ugotowany i ostudzony makaron wykładam na liście szpinaku
Dodaję umyte i pokrojone w poprzek pomidorki
Dodaję pokrojony w małą kostkę ser typu greckiego
Myję i obieram owoc granatu, by jego kuleczki wyłożyć na sam wierzch sałatki
Sos miodowo-musztardowy
Oliwę, miód, musztardę, sól i pieprz mieszam na gładką emulsję
Przelewam do małego słoiczka, który zabiorę ze sobą do pracy
Sos wylewam na sałatkę dopiero przed zjedzeniem