Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem
Lekki makaron ryżowy, a do tego świeże warzywa sezonowe – szparagi i zielony groszek. Mięso opcjonalnie. Lekko i treściwie.
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem
Lekki makaron ryżowy, a do tego świeże warzywa sezonowe – szparagi i zielony groszek. Mięso opcjonalnie. Lekko i treściwie.
Porcje Czas przygotowania
2 20min
Czas gotowania
10min
Porcje Czas przygotowania
2 20min
Czas gotowania
10min
Składniki
Sałatka
  • 200g indyka
  • 200g makaronu ryżowego
  • 1/2pęczka zielonych szparagów
  • 2garści zielonego groszkumłodego i łuskanego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1łyżka sezamu
  • 1łyżeczka cukru
  • 2łyżeczki soli
  • 1szczypta pieprzu
  • 1łyżka oliwy z oliwek
Dressing
  • 3łyżeczki syropu z agawyopcjonalnie może być miód
  • 2łyżeczki ostrej musztardy
Sposób przygotowania
Sałatka
  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Indyka myję, osuszam i kroję w bardzo małe kawałeczki – prawie tak małe jak groszek. Doprawiam tylko solą i pieprzem. Podsmażam na rozgrzanej oliwie ok 10 minut.
  3. Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce. Obieram obieraczką. Kroję w kawałki o długości ok. 3 cm. Gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru maksymalnie 3 minuty na średniej mocy.
  4. Groszek łuskam. Do sałatki będę używać surowego groszku.
  5. Papryki myję, osuszam i kroję w małe kawałeczki – porównywalne do groszku.
  6. Do słoika wkładam kolejno: szparagi, makaron, papryki, indyk, groszek i sezam.
Dressing
  1. Syrop z agawy i musztardę mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję do sałatki na chwilę przed jedzeniem.